Koe-Bogen, Duesseldorf

Courtyard with dynamically designed pattern and plantbeds
project profile data
Area: ca. 7,000 m²
Construction year: 2013
Architect/Design: Studio Daniel Libeskind Architect LLC, New York and Grontmij GmbH, Duesseldorf
Project development: die developer, Projektentwicklung GmbH, Duesseldorf
Contractor: Sieg + Partner GmbH & Co. KG, Wermelskirchen and Balan GmbH, Datteln
System build-up: with Stabilodrain® SD 30 on inverted roof, with Fixodrive® FX 50 and Floraset® FS 50
Project report

In the heart of Duesseldorf, the extravagant commercial and office building "Koe-Bogen" dominates the cityscape. Outstanding is not only the innovative design of the six-storey complex by Daniel Libeskind, but also its LEED platinum award for sustainable construction. The name "Koe-Bogen" (Koe-Arc) is derived from the shape of a street running along the Hofgarten (Court Garden) towards the Koenigsallee (Kings Alley), fondly called the "Koe" by the citizens. The planning of green areas of the building includes the extensive green roof based on the drainage element Floraset® FS 50 and the intensive green roofs of the two courtyards based on the protection and drainage sheet Fixodrive® FX 50. The pavement at the forecourt, which is also located above an underground garage, is equipped with the extremely stable drainage element Stabilodrain® SD 30.

  • Bird's eye view on the curved shapes of the façades
    The forecourt is located above an underground garage and allows heavy vehicles to pass.
  • Large building with façade featuring natural stone and glass
    Outstanding is not only the innovative design, but also its LEED platinum award for sustainable construction.
  • Façade with a geometrical pattern and planted cuts
    The façade is broken by diagonal, vegetated "Cuts".
  • Green roofs planted with Sedum and view into the courtyard from above
    Sedum was applied on the roof surface, thus enhancing the sustainable concept.
  • Façade with a geometrical pattern and planted cuts
    The delicate pattern of the façade is created by glass and natural stone panels.